Digitale leeromgeving

Wat houd deze leeromgeving precies in?

Inclusief Indië is een online lesprogramma voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum.

Inclusief Indië: dat ben jij!

Welkom op de website van Inclusief Indië! Een plek waar de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië verteld wordt door de ogen van hen die het hebben meegemaakt. Aan de hand van drie lessen stappen we terug in de tijd, lopen we langzaam naar het heden en laten wij jou zien dat vroeger en vandaag vaak veel dichter bij elkaar liggen dan je denkt. En wellicht leer je nog wat nieuws. Want wat weet jij bijvoorbeeld over de onafhankelijkheidsoorlog? Ken je het verschil tussen Indisch en Indonesisch? En weet jij waar het Nationaal Indisch Monument staat? Nee? Tijd om aan de slag te gaan!

Door middel van filmpjes, foto’s, interviews en quotes ben jij zo meteen een heel stuk wijzer over de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië. Want deze geschiedenis is ook jouw geschiedenis!

De koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië online

Inclusief Indië is een online lesprogramma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum. Deze digitale leeromgeving is primair geschreven voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, maar kan door iedereen gebruikt worden die zich in de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië en Indonesië wilt verdiepen.

Centraal in deze lesmethode staat de multiperspectieve werkwijze, waarbij de leerling door het gebruik van verschillende bronnen gestimuleerd wordt om actief na te denken over thema’s als dekolonisatie, migratie, burgerschap en vrijheid. Daarmee wenst dit lespakket ook een aanvulling te zijn op de vakken geschiedenis en burgerschap, door aandacht te schenken aan onderwerpen als de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de migratie van Nederlanders, Indische Nederlanders en Molukkers.

Alle lessen kunnen zowel als pakket als individueel gebruikt worden, en alleen of met de hele klas gemaakt worden.

 

Koloniaal verleden in de klas

Inclusief Indië is een interactief educatief project dat bestaat uit digitale lessen voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Centraal op deze website staat – vanuit verschillende perspectieven – de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië, in het bijzonder die van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheid en dekolonisatie. Door de wereldwijde omvang van de Tweede Wereldoorlog en de impact daarvan op een mensenleven – én op onze huidige samenleving – op de voorgrond te zetten wordt het belang van vrijheid, democratie en gelijkheid inzichtelijk gemaakt.

Het educatieve onderdeel bestaat uit drie lessen: Macht en Gezag, Vrijheid en Gelijkheid en Diversiteit en Inclusiviteit. Deze lessen kunnen als reeks, maar ook los van elkaar gebruikt worden, en zijn klassikaal of individueel te maken op computer, laptop, tablet of mobiel.

 

Anti-Nederlandse propaganda op Java, september 1945 Foto - Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Een toolbox vol verdiepingsmateriaal

De koloniale geschiedenis van Nederland is een belangrijk onderwerp, maar waar vind je goede informatie? Een databank die je op weg helpt kan enorm handig zijn. In de toolbox vind je daarom een heel aantal filmpjes, websites, artikelen, podcasts en strips die extra informatie bieden aan leerlingen en docenten. Elke les heeft zijn eigen specifieke verdiepingselementen, die onderaan de lesreeks zichtbaar zijn. Onder het kopje ‘Toolbox’ vind je alle content verzameld en overzichtelijk weergegeven op één pagina.

 

 

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website