‘De koning mag zich dan schamen voor Nederlands’ gedrag in de voormalige koloniën, de gemiddelde Nederlander doet dat bepaald niet. Juist op het moment dat koning Willem-Alexander sorry zei voor het geweld en de uitbuiting van mensen in de voormalige kolonie Indonesië, maakt het gerenommeerde Britse onderzoeksbureau YouGov de uitkomsten bekend van een internationaal opinie-onderzoek.
Inwoners van het Verenigd koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België, Japan en Nederland werden gevraagd naar hun mening over de voormalige koloniën.
“Zou u zeggen dat het koloniale verleden van uw land iets is om trots op te zijn, of is het eerder iets om je voor te schamen?”, was de vraag. Precies de helft van de 1002 ondervraagde Nederlanders zei ronduit dat het koloniale verleden ‘iets is om trots op te zijn’. In andere landen was die trots veel minder wijd verbreid: het meest fier [trots] zijn de Britten met 32 procent en daarna de Fransen met 26 procent.’
bron: Trouw, Romama Abels,
In de Toolbox vind je meer verdieping over de diverse onderwerpen.
Uit de reeks: ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen (de Volkskrant) Door: Wim Manuhutu
Uit de reeks: ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen (de Volkskrant). Door: Sadiah Boonstra
Nederland geeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka honderden culturele objecten terug die nooit in Nederland hadden moeten zijn.
Bezoek de website 'Huizen van Aankomst' voor podcasts, filmpjes en meer
Een podcast van 'Huizen van Aankomst', een aankomstgeschiedenis van Indische Nederlanders
Een podcast van NPO radio 1
Een onderzoek van Kennisplatform Integratie en Samenleving
Doorzoek de passagierslijsten van de repatriëringsschepen - een website van het IHC
Een strip van Jasper Albinus en Dido Drachman
Foto: Chavez van den Born
Strip van Melvin Aoys en Abe Borst